kispestiroma
cigány táncklub
XIX.ker Attila u 52
cigány táncklub
NYERTÜNK!!!!
Magyar Telekom Egálnet programja keretében a honlap készítő versenyen egyesületünk 1. helyezést ért el a Kisebbségi Közösségek kategóriában. Ünnepélyes keretek közt megkaptuk az oklevél mellé járó komplett számítógépet, nyomtatóval. Díjat átadta Somorjai Éva, a Magyar Telekom Emberi Erőforrás Vezérigazgató-helyettese, valamint Novák Péter, ismert média szereplő. Nagyon szépen meg köszönjük az Egálnetnek hogy érdemesnek tartott minket a díjra!
2007.11.30
 
Bejelentkezés
Betöltés...

Adomány

 
MAHOLNAP ALAPITVÁNY könyveket adományozott egyesületünknek 200000ft értékben!
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!
2008.01.07
 
Nagyon szépen köszönjük Udvari Juditnak hogy egyesületünknek bútor, ruha és játékokat adományozott, amelyeket egy szegény családnak adtunk át, akik most költöztek albérletbe. Köszönjük szépen kedves Judit!
2007.12.02
 
 
Karácsony közeledtével karácsonyfadíszeket kaptunk Juhász üvegtechnika cégtől. Az adományt többek közt a helyi vöröskereszt közreműködésével osszuk ki a kerületi szegény családoknak. Köszönjük szépen a Juhász üvegtechnikának,különösen Zwick Gizellának.
2007.11.28
 
Számítógép vásárlásra 300000ft-ot nyertünk a Magyar Telekom "hozzáad" pályázatán!
Célunk a roma gyerekek, számítástechnika ismeretének bővítése.
Köszönjük szépen a Magyar Telekom Nyrt-nek  
2007.09.28
 
Ruha adományt kaptunk egy kedves lánytól nevezetesen Eisrich Tamarától...nagyon szépen köszönjük!
2007.09.10
 
Zöldség konzerv adományt kaptunk az Emberibb Létért Szociális Alapítvány jó voltából, amelyet ezúton is meg köszönünk!
2007.08.22
 
Hírek, társasági események
 Sajóbábony - Fokozott rendőri jelenlét
 
Több helyen biztonsági pontokat állított fel a rendőrség a Borsod megyei Sajóbábonyban; a város bevezető szakaszán és belterületén is rendőrök figyelnek a közrendre - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.
 
 
 
A helyi városháza előtt hétfő délelőtt többen gyülekeztek. Nagy Imre, Sajóbábony polgármestere szerint azért, mert korábban egyeztetett helyi lakosokkal, valamint Bencs Gáborral, a Jobbik helyi vezetőjével.     Az egyeztetésen megbeszélték azokat a félreértéseket, amelyek előidézték a vasárnapi atrocitást - mondta.
   
 Hozzátette: a roma képviselők, vezetők ígéretet tettek arra, hogy igyekeznek meggyőzni a helyieket, nincs olyan veszély, amelytől tartaniuk kellene, ha azonban ők okoznak rendbontást, szembekerülnek a törvénnyel.
    
A polgármester azt is közölte: feladatuk a következő időszakban, hogy kialakítsák a helyi városőrséget, amelyhez hasonló Miskolc-Lyukóvölgyben már működik.
    
Megjegyezte: az elmúlt fél évben nem volt komolyabb feszültség a településen, bár előfordultak lopások, rablások. 
 
C-PRESS - MTI
 
2009-11-16
 
 
 
 
A társadalmi békéért vonulnak a romák
A cigányság történelmének legnagyobb szabású demonstrációjára készül a Magyarországi Cigány Szervezetek Fóruma és választási szövetségesei szeptember 20-án. Céljuk, hogy a Magyar Gárda és a szélsőjobboldali cigányellenes megnyilvánulások ellen tiltakozzanak.
 
 
 
Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című reggeli műsorában azt mondta, hogy a társadalmi béke megőrzése miatt fontos a szeptember huszadikára tervezett demonstráció. Hangsúlyozta, hogy semmilyen formában nem céljuk az indulatok felkorbácsolása, a békemenet az ország társadalmi békéjének helyreállításáért vonul majd. A romavezető több száz, de akár ezer-kétezer emberre is számít, attól függően, hogy hogyan tudnak mozgósítani, ls hogy tudják elérni elérni a vidéken élő egyszerű roma embereket. Azért is fontos ez a rendezvény - mondja Kolompár -, mert a roma társadalom történelme során soha nem mozdult meg önmagáért. Most eljött az idő, hogy a cigányság felemelje a hangját és nemet mondjon az erőszakra.
 
2008-09-10
c-press

Roma Integráció Évtized
2007. július elsejétől Magyarország vette át a Roma Integráció Évtizede Program nemzetközi elnökségét. A kormány több olyan lépést is tervez, amely növelheti a romaügy iránti elkötelezettséget a döntéshozók körében. A program Stratégiai Tervét az országgyűlés a közelmúltban fogadta el.
 
Hazánkban a reprezentatív szociológiai felmérések szerint mintegy 520-650 ezer roma él, ez a szám azonban nem egyezik a 2001-ben végzett népszámlálással. A különbség a társadalmi megbélyegzéstől való félelemben és asszimilációs törekvésekben gyökeredzik. Ezt a problémát állítja pengeélre a Stratégia Terv. A dokumentum elfogadása előtt még 2005-ben a hét régióban 700 civil szervezet és intézmény bevonásával egyeztették és dolgozták ki az abban foglalt intézkedéseket - ismertette a közelmúltban Ürmös Andor. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium főosztályvezetője közölte: a 2015-ig tartó programra legkevesebb 70-75 milliárd forintos forrást biztosít az unió, és emellett a hazai költségvetésre is lehet számítani.
 
A stratégiai terv

A Roma Integráció Évtizede Program kilenc közép- és délkelet-európai ország - Horvátország, Bulgária, Románia, Macedónia, Csehország, Szerbia, Montenegró, Szlovákia, Magyarország - között létrejött nemzetközi együttműködés, amelynek célja, hogy felgyorsítsa a romák társadalmi és gazdasági integrációját, és egyben hozzájáruljon a romákról alkotott kép javításához. A Stratégiai Terv hosszú távra, 2015-ig, négy prioritási területen - oktatás, foglalkoztatás, lakhatás és egészségügy - az egyenlő bánásmód érvényesítésével kapcsolatban, továbbá a kultúra, a média és a sport területén határoz meg átfogó célokat, ehhez kapcsolódóan konkrét feladatokat, mutatókat. A szükséges intézkedésekről kétéves intézkedési tervek készülnek. Az első ilyen terv a 2008-2009 közötti időszakra szól majd, és a kormánynak szeptember 30-ig kell elfogadnia.

Oktatás, foglalkoztatás, lakhatás, egészségügy

Az oktatáson belül az integrált tanítás kiterjesztésére, az alternatív pedagógiai módszerek alkalmazására, valamint a romákkal szembeni diszkrimináció csökkentésére helyezik a hangsúlyt - fejtette ki Ürmös Andor. Egy korábbi kutatás szerint ugyanis, óvodába a három-ötéves gyermekek közül országosan 88, míg a roma gyerekek közül csak 42 százalék kerül. Általános iskolát a cigány fiatalok 82, 5 százaléka, a középiskolát pedig, csak 5 százalékuk fejezi be, a felsőoktatásba pedig elenyésző számú cigány jár, mindössze 1,2 százalék. A Stratégiai tervben a foglalkoztatás is fontos helyet kap. A cigányok foglalkoztatásának jellemzői közé tartoznak a nem bejelentett, alkalmai munkák. Ráadásul az adatok azt sugallják, hogy ezt a kérdést lesz a legnehezebb megoldani, mivel a tizenöt és hetvennégy év közötti roma férfiak kevesebb, mint harmadának, a nők hatodának volt valamilyen munkajövedelem az elsődleges megélhetési forrása.

A programban különösen nagy hangsúlyt kap az esélyegyenlőség, valamint a romák lakhatási körülményeinek javítása is. A romák túlnyomó része az ország gazdasági, infrastrukturális, foglalkoztatási hátrányokkal sújtott kistérségeiben él. Az elmúlt évtizedben pedig a romák és nem romák lakhatási elkülönülése drámai mértékben nőtt, és több tízezerre tehető azon családok száma, amelyek szegregált, komfortnélküli körülmények között élnek. A program szociálpolitikai kedvezményekkel, valamint a települési és térségi szegregáció nagyarányú csökkentésével kívánja segíteni a cigányok életkörülményeinek jobbítását.

Az egészségügy területén is van még teendő: a romák egészségi állapotának, valamint az egészségügyi ellátórendszerhez való hozzáférésük javítása, illetve a születéskor várható élettartam növelése.

Rauh Edit esélyegyenlőségi szakállamtitkár kifejtette: a következő években a kulturális autonómia kiszélesítését külön feladatként kezelik majd és Magyarország a program nemzetközi elnöksége idején az eddigi 9 ország mellé újabb országokat kíván meghívni és határozottabb kommunikációs kampányt indítani.

A roma civil szervezetek képviselői közül többen felszólaltak a program ismertetése után, hogy kifejezzék álláspontjukat a Stratégiai Tervvel kapcsolatban. Makai István, a Roma Polgári Tömörülés elnöke, leginkább kérdéseket fogalmazott meg a program finanszírozásával, monitoringjával kapcsolatban és zárszóként csak annyit fűzött hozzá: "A program annyit ér, amennyit megvalósítnak belőle."

C-PRESS - Gyimóthy Éva - ugyvezeto.hu